La secció de referència del CRAI Biblioteca de Fons Antic

Avui us volem parlar de la nostra col·lecció de referència sobre el ric i variat món del llibre antic, que es nodreix tant de les noves adquisicions com de donatius de fons modern.

En primer lloc, comptem amb bibliografies i catàlegs de diferent naturalesa. Malgrat que molts recursos d’aquesta categoria es troben en línia, els existents només en paper segueixen essent molt útils. Més enllà dels catàlegs de caire general, ens interessen els repertoris dins un marc cronològic i/o geogràfic determinat, així com els que aborden una o diverses perspectives particulars.

En catalogar un llibre antic, sempre els usem per tal de localitzar-hi l’edició, i els fem constar en el camp “Citacions / Referència” del registre bibliogràfic al catàleg. Per veure’n el llistat complet, podeu consultar la Bibliografia de referència de llibre antic citada en el catàleg que es troba a la primera pàgina del Cercabib de Fons Antic.

En segon lloc, la col·lecció de referència inclou monografies sobre múltiples temes, que reflecteixen la varietat de disciplines relacionades amb el llibre antic. En particular, centrem la nostra atenció en els treballs publicats al voltant de tres temes:

  • Els papers decorats, atès que comptem amb una col·lecció especial i una galeria d’aquests bonics elements.
  • Les procedències, donada l’atenció que hi dediquem, especialment a la base de dades Antics posseïdors.
  • Les marques d’impressors.

En ser els creadors de la base de Marques d’impressors, que aquest any compleix 25 anys, hem format un apartat específic sobre aquest tema a la nostra biblioteca, reunits en un armari amb la signatura M.I.

Destaquem, entre la quarantena d’obres d’aquesta secció, dins l’àmbit internacional, el clàssic de Delalain Inventaire des marques d’imprimeurs et de libraires i la monumental i en curs de publicació Le marche dei tipografi e degli editori europei : (sec. XV-XIX) de Giuseppina Zappella. Pel que fa a l’àmbit hispànic, el també clàssic Escudos y marcas de impresores y libreros en España durante los siglos XV a XIX (1485-1850), de Francisco Vindel. A tall d’exemple, per a altres països europeus, Dutch printer’s devices : 15th-17th century, Les marques de libraires et d’imprimeurs en France aux dix-septième et dix-huitième siècles de Robert Laurent-Vibert o per a la Itàlia del segle XVI l’obra de Zappella, Le Marche dei tipografi e degli editori italiani del Cinquecento : repertorio di figure, simboli e soggeti e dei relativi motti.

En aquest enllaç al catàleg podreu trobar totes les obres que formen part d’aquesta secció, i recordeu que a la base de dades Marques d’impressors també hi ha una àmplia bibliografia dedicada als impressors i les seves marques.

Per acabar aquesta passejada per la nostra secció de referència, no hem d’oblidar dues publicacions periòdiques entorn del llibre antic: Titivillus, publicada per la Universidad de Zaragoza i la prestigiosa Gutenberg Jahrbuch.

La col·lecció de referència es troba als espais del CRAI Biblioteca de Fons Antic, i al Cercabib se senyala amb el literal “Sala general” o “Secció de referència” en funció de si el document es presta o no.

Volem destacar la integració que estem portant a terme del fons procedent de la biblioteca de la professora Gemma Avenoza, aplegat en un mateix espai, i que es pot recuperar al catàleg amb la cerca “Biblioteca Gemma Avenoza”.

Cal també tenir present que es poden trobar altres obres relacionades amb el món del llibre antic a altres biblioteques, en especial a Lletres, Informació i Mitjans Audiovisuals, Belles Arts i Filosofia, Geografia i Història.

Així mateix, s’ofereix la possibilitat de sol·licitar nova bibliografia a través d’aquest enllaç al Cercabib.

Des del Cercabib podeu accedir a les adquisicions de la nostra biblioteca dels dos darrers mesos amb el filtre de Novetats bibliogràfiques Fons antic novetats modern o posant aquesta frase entre cometes a la barra de cerca.

Per últim, haureu vist que periòdicament us presentem al nostre blog les noves adquisicions, etiquetades sota l’epígraf de Novetats de fons modern, que inclou les noves incorporacions procedents tant de compra com de donatiu.

Aquesta entrada s'ha publicat en Novetats de fons modern i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s