Commemorem el Dia de la Dona: 3 anys treballant el fons antic de la Universitat de Barcelona amb perspectiva de gènere

Com molts de vosaltres recordareu, el dies 27 i 28 d’octubre de 2020 van tenir lloc les jornades El fons antic de la Universitat de Barcelona amb perspectiva de gènere, una iniciativa fruit de la col·laboració del CRAI Biblioteca de Fons Antic — en aquell moment CRAI Biblioteca de Reserva— amb la professora Mariela Fargas, de l’Àrea d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona.

Podem afirmar que aquelles jornades van suposar un abans i un després en el compromís per treballar el nostre fons antic amb perspectiva de gènere, ja que van esdevenir el detonant d’un seguit d’iniciatives –algunes de les quals encara no han vist la llum- que avui volem recollir i mostrar-vos.

Comencem amb una notícia que ens complau especialment: l’enregistrament de les jornades ja està disponible al nostre Canal de YouTube -a la llista de reproducció Suport a la recerca-, on trobareu els 3 vídeos que recullen el programa complet:

El primer enregistrament El fons antic de la UB amb perspectiva de gènere (27-1) inclou les intervencions del 27 d’octubre pel matí:

 • 10h Benvinguda. Reivindicant el Patrimoni UB en la recerca i la docència: un camí ple d’oportunitats.
 • 10.10h Neus Verger, CRAI Biblioteca de Reserva-Universitat de Barcelona, Presentació. La Jornada i l’Exposició, en el marc de la Biblioteca de Reserva de la UB.
 • 10.30h Gemma Caballer, CRAI Biblioteca de Reserva-Universitat de Barcelona, De projecte expositiu a projecte docent: proposta didàctica al voltant de l’Exposició.
 • 10. 50h Diàleg.

Cultura i representacions

 • 11.00h Cristina Beltrán, Universitat de Barcelona, La construcció del cos ideològic femení a l’època moderna.
 • 11.30h Ramon Dilla, Universitat de Barcelona, Imatges de la santedat femenina a la Barcelona del Barroc.
 • 12.00h Marina Ruiz Fargas, CRAI Biblioteca de Reserva-Universitat de Barcelona i Natàlia Vilà Urriza, Universitat Autònoma de Barcelona, Les Ibarra i la impremta de la Universitat de Cervera (1757-1788): una nova aproximació.
 • 12.30h Diàleg. Pausa.

El segon enregistrament El fons antic de la UB amb perspectiva de gènere (27-2) inclou les intervencions del 27 d’octubre per la tarda:

Família i vida quotidiana

 • 16h Mariela Fargas Peñarrocha, Universitat de Barcelona, Les al·legacions jurídiques de Reserva UB: la conflictivitat familiar i les dones.
 • 16.30h Maria dels Àngels Pérez Samper, Universitat de Barcelona, Las mujeres en la cocina. Fondo Grewe de alimentación y gastronomía.
 • 17.00h Diàleg.

Escriure de dones/escriptura de dones

 • 17.10h Joan Miquel Oliver, CRAI Biblioteca de Reserva-Universitat de Barcelona, Les autobiografies femenines al CRAI Biblioteca de Reserva de la Universitat de Barcelona.
 • 17.40h Mireia Comas-Via, Universitat de Barcelona, Francesc Eiximenis i “Lo libre de les dones”. Una mirada a les dones del seu temps.
 • 18.10h Diàleg.

El tercer enregistrament El fons antic de la UB amb perspectiva de gènere (28) inclou les intervencions del 28 d’octubre:

Vida de l’ànima

 • 10h Araceli Rosillo, Arxiu Biblioteca dels Franciscans de Catalunya, En el pot petit està la bona confitura: devoció, pietat i teologia mariana al fons de Reserva.
 • 10.30h Rosa Maria Alabrús, Universitat Abat Oliba, Raons i emocions de religioses catalanes en el Barroc.
 • 11h Julia Lewandowska, Uniwersytet Warszawski, Polònia, «Estimuláronme a esta empressa los escritos de mugeres científicas, el deseo de seguir sus pisadas»: el derecho a ser autora en Ana Francisca Abarca de Bolea (O. Cist. 1602-ca. 1686).
 • 11.30h Diàleg. Pausa.
 • 12h Helena Gonzàlez, Centre de recerca ADHUC. Teoria, gènere i sexualitat, Cloenda.

Tot i que l’objectiu inicial era realizar unes jornades presencials, la pandèmia va obligar-nos a realizar-les virtualment, circumstància que va fer-nos plantejar la possibilitat de gravar les intervencions, amb l’objectiu de preservar-les i difondre-les posteriorment. Va ser una decisió encertada que permetrà gaudir dels continguts i expertesa dels ponents a tots aquells qui no van poder assistir-hi.

En la mateixa línia, l’exposició presencial que inicialment es volia organitzar de forma paral·lela a les jornades, va ser substituïda per l’exposició virtual “El fons antic de la Universitat de Barcelona amb perspectiva de gènere” que ha rebut, al llarg d’aquests dos anys i mig, prop de 800 visites i que us animem a visitar, si no ho heu fet encara.

Amb posterioritat a les jornades va veure la llum el recurs Dones al Fons Antic UB, una llista alfabètica que creix al ritme de la catalogació i que té l’objectiu d’introduir la perspectiva de gènere i donar visibilitat a les autores, impressores i antigues posseïdores presents a la col·lecció de Fons Antic de la Universitat de Barcelona. Trobareu més informació sobre aquest recurs, que actualment inclou 284 entrades, a la notícia del nostre blog Dones al fons antic. Nou recurs amb perspectiva de gènere.

També volem destacar l’elaboració del nou Catàleg de propostes de TFGs i TFMs amb perspectiva de gènere, que esdevé el divuitè catàleg de propostes de recerques a partir del nostre fons i que neix amb l’objectiu de visibilitzar les possibilitats d’estudi de la nostra col·lecció des del punt de vista de l’univers femení, especialment durant l’època moderna, però també amb algunes propostes sobre el període medieval i contemporani.

Amb aquesta mateixa voluntat de dinamitzar i potenciar l’aproximació al fons des d’una perspectiva de gènere, la professora de l’Àrea d’Història Moderna i coordinadora de les jornades El fons antic de la Universitat de Barcelona amb perspectiva de gènere, la Dra. Mariela Fargas, ha promogut l’estudi de les al·legacions jurídiques amb protagonisme femení entre els estudiants del Màster Història i Identitats en el Mediterrani Occidental des del curs 2020-2021.

Podem concloure que les jornades van oferir-nos l’oportunitat de desvetllar moltes possibilitats d’estudis històrics que donessin visibilitat a les dones, així com projectar un pla didàctic que fomentés una memòria igualitària i difondre el fons des de la perspectiva de gènere, una iniciativa en la qual actualment estem treballant i que es materialitzarà en un futur proper en format de MOOC.

En definitiva, i girant la vista enrere, valorem molt positivament tot el que hem assolit al llarg d’aquest període de 3 anys i us animem a explorar i explotar el nostre fons des d’una perspectiva lila.

Aquesta entrada s'ha publicat en Col·laboracions expertes, Conferències, cursos i jornades, Suport a la docència, Suport a la recerca, TFGs -TFMs i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Commemorem el Dia de la Dona: 3 anys treballant el fons antic de la Universitat de Barcelona amb perspectiva de gènere

 1. Retroenllaç: El CRAI de la UB i el Dia Internacional de les Dones 2023 | Blog CRAI Universitat de Barcelona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s