L’Arxiu Ametller

6 volums de l'arxiu AmetllerL’arxiu del jurista i polític Francesc Ametller i Perer (1653-1726), (que correspon als manuscrits Ms 1969 al Ms 1974), ha estat catalogat en motiu de la commemoració del Tricentenari, entre d’altres manuscrits també referents a la Guerra de Successió.

Segons l’inventari de Miquel Rosell sembla ser que procedeixen del seu arxiu particular. Sabem que va ser adquirit per la Universitat perquè al primer full de cada volum apareix el segell de “Comprado B[iblioteca] P[ública] U[niversitaria] “, però no sabem quan.

Ametller exercia diversos càrrecs en la burocràcia reial al Principat abans de la Guerra de Successió. En caure Barcelona el setembre de 1714, Ametller entra a formar part de la Junta Superior de Gobierno y Justicia. Per agrair-li els seus serveis Felip V el nomena cavaller. Francesc Ametller i el president de la junta José Patiño, foren els assessors més destacats del Consell de Castella, especialment en relació a la política a aplicar a Catalunya. Les seves propostes es veurien plasmades en el Decret de Nova Planta, del qual en fou ponent. Després se n’anà a viure definitivament a Madrid.

Els sis volums catalogats corresponen a la documentació del seu arxiu: informes d’ell a Felip V i a membres de la Reial Audiència, correspondència que va mantenir amb personatges destacats del món polític del moment, edictes, bàndols, lleis i comentaris sobre aquests …. Del quasi miler de documents que conformen l’arxiu, una centena són impresos, sobretot edictes i bàndols, en molts casos no repertoriats en altres catàlegs i la resta són manuscrits, principalment del mateix Francesc Ametller, tot i que al darrer volum n’hi ha algun signat per Josep Ametller i Montaner (1696-1762), fill del seu tercer matrimoni amb Matilde Muntaner i Orlau.

Els documents probablement es van enquadernar tal com els tenien ordenats en l’arxiu, per temes. Quasi tots estan datats entre 1713 i 1734, però se’n desmarquen 3 (dels anys 1655, 1658 i 1768) que fan que datem els volums en un marc més ampli.

La temàtica varia segons el volum: Decret de Nova Planta i canvis que va comportar a la població, prohibició de portar armes i de correspondència amb l’estranger, impostos cadastrals, consells de guerra a soldats per deserció, homicidi, robatori… Es destaca també la documentació sobre la Reial Audiència: sous, seients que han d’ocupar els membres, privilegis de l’arxiver, de l’escribà… S’hi troben igualment papers sobre nomenaments, títols de batlles i regidors, repartiment d’armes als batlles i pobles del Principat, immunitat eclesiástica, expulsió dels gitanos, privilegis de la ciutat de Cervera, dotació econòmica per a Barcelona , edicte sobre neteja a la ciutat de Barcelona, etc.

Trobareu detallat el contingut en cada registre bibliogràfic:

  1. 1: Ms 1969, v. 2: Ms 1970, v. 3: Ms 1971, v. 4: Ms 1972, v. 5: Ms 1973, v. 6: Ms 1974

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Impresos, Manuscrits i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.