La vida privada dels llibres del CRAI Biblioteca de Reserva

Amb aquesta exposició celebrem els 10 anys dels Antics Posseïdors, un recurs que dona a conèixer les persones i les institucions que van ser propietàries dels llibres custodiats al CRAI Biblioteca de Reserva. La nostra és una de les col·leccions pioneres a Catalunya i a Espanya respecte a la descripció i accés a aquesta informació, que està rebent un interès creixent per part tant de les biblioteques patrimonials com dels investigadors. En són bona prova la quantitat de projectes que en aquest sentit s’han posat en marxa als darrers anys, en què destaquem la implicació del CERL (Consortium of European Research Libraries) i les iniciatives dutes a terme per múltiples col·leccions d’arreu del món.

Nota sobre l’arrest i posterior mort del carmelità descalç fra Josep de l’Esperit Sant, pres per ordre del rei l’any 1771 “serca de tabaco y altras cosas”. Localitzat a:
González de Rosende, Antonio
Vida i virtudes del Ill.mo i Exc.mo Señor D. Iuan de Palafox i Mendoza
Madrid : Julián de Paredes, 1666
07 C-189/3/9

Tanmateix, l’aniversari no se centra en els grans (o petits) noms dels nostres antics posseïdors, sinó més aviat en les petjades anònimes que van deixar en els llibres, tant en les seves pàgines com sota la forma de petites sorpreses físicament independents: un virolat grup de notes manuscrites, cartes, bitllets religiosos, poemes, proves cal·ligràfiques, comptes, dibuixos, gravadets, punts de cursor i objectes diversos. Paral·lelament a la inauguració dels Antics Posseïdors, el CRAI Biblioteca de Reserva va proposar-se preservar a part aquest material, especialment fràgil i susceptible de perdre’s: és el “material annex” que acompanya molts dels nostres volums.

En ocasions populars i humils, en altres cultes i fins arrogants, són pàl·lids i delicats o diàfans i rotunds testimonis de moments de lectura i d’estudi, o bé de distracció i de recolliment domèstic, i mostren el llibre en la seva dimensió més íntima.

En aquest sentit, i segons la nostra percepció, així com si obrim una edició actual, sol·licitada en una biblioteca, i la veiem farcida de notes i paperets negligits, sovint l’únic que sentim és rebuig, si passa el mateix amb un llibre antic no podem evitar somriure i mirar de descobrir què i qui s’amagaven al darrere.

Sèneca, Luci Anneu
Los V libros de Séneca
Toledo : s.n., 1510, f. LXVI
07 CM-1787-1

L’exposició es podrà veure a la Sala Piferrer del CRAI Biblioteca de Lletres (Edifici Històric de la UB, Gran Via de les Corts Catalanes 585) des de l’11 de desembre del 2019 fins al 24 de gener del 2020, de dilluns a divendres, de 9 a 19’45 h. (Recordeu el període de tancament del 21 de desembre fins el 7 de gener).

I perquè la celebració sigui completa, hem programat una tarda d’activitats, el 16 de desembre, a la Sala de Manuscrits del CRAI Biblioteca de Reserva:

  • 15.30 h: Visita guiada a l’exposició.
  • 16.00 h: Carlos Clavería (exllibreter de llibres usats): Aneu amb cura, és meu.
  • 16.45 h: Marina Ruiz Fargas (CRAI Biblioteca de Reserva): els Antics Posseïdors o ressuscitar els lectors oblidats.

Amants del llibre antic i de les seves històries personals: us perdreu aquesta proposta?

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Exposicions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.