Compartint experiències

El passat mes de juliol vam gaudir de la visita de dos col·legues bibliotecaris. Miklós Grégász, de la Debreceni Egyetem (Universitat de Debrecen, Hongria), i Diana V. Padilla, de la Universidad de Santo Tomás de Manila, van visitar-nos amb un voluntat ben clara: compartir experiències sobre la gestió dels respectius fons patrimonials.

Miklós Grégász, participant del programa Erasmus+ per a membres del PAS (Personal d’Administració i Serveis) d’universitats europees, s’ocupa de dues tasques, de caire ben diferent. Per una banda, la informació bibliogràfica a la biblioteca de la Facultat de Biologia, i per una altra, la cura i difusió de la Mediateca i, molt especialment, d’una interessant col·lecció de partitures de composicions hongareses romàntiques publicades entre el 1850 i el 1860, un fons per al qual està dissenyant estratègies de preservació i difusió digitals.

dansa hongaresa

Tot i tractar-se d’uns documents allunyats per contingut i època de la col·lecció del CRAI Biblioteca de Reserva, el nostre col·lega hongarès es va mostrar molt atent a les bases de dades – especialment a Marques d’impressors -, a les exposicions virtuals i al BiPaDi, recursos on va percebre elements inspiradors per als seus projectes.

Després d’un recorregut pels diversos i suggestius espais dels CRAI Biblioteques de Lletres i de Reserva, amb la inclusió d’una mirada des de dalt al jardí i patis interiors de l’Edifici Històric, va concloure la visita de la nostra biblioteca, qualificada per Miklós de “jewelry box”. Per la nostra banda, la possibilitat d’entrar en contacte amb una realitat documental tan diferent va resultar francament engrescadora. Per aquest motiu, hem volgut il·lustrar el post amb dues imatges que difonem, naturalment, amb el permís del bibliotecari: una de les danses romàntiques citades més amunt, i el nostre col·lega amb la seva família, encantats d’haver conegut la nostra ciutat.

Miklós_family-photo

 

Com us hem comentat, també va visitar-nos Diana V. Padilla, bibliotecària de la Biblioteca Histórica de la Universidad de Santo Tomás de Manila, Filipines. La Diana estava interessada en conèixer les pràctiques que portem a terme en àmbits tan diversos com la seguretat, la conservació i la restauració, la cooperació amb altres institucions, la digitalizació o la promoció i difusió del nostre fons, ja que la col·lecció de l’Antonio Vivencio del Rosario Heritage Library -nom que rep la Biblioteca Histórica de la Universidad de Santo Tomás- guarda un cert paral·lelisme amb la nostra, malgrat tenir unes dimensions considerablement inferiors (30.000 volums) i una curta trajectòria (es tracta d’una secció inaugurada el gener de 2006). A més de l’estada al CRAI Biblioteca de Reserva, la Diana també va visitar el Taller de Restauració del CRAI de la UB i el Centre de Digitalització (CEDI), responsable de projectes com BiPaDi.

 

Diana V. Padilla va valorar l’experiència de manera molt positiva, va consultar alguns dels llibres i manuscrits que tenim relacionats amb les Filipines i va fer donatiu a la nostra biblioteca de dos facsímils: un del primer llibre imprès a les Filipines el 1593, la Doctrina christiana en lengua española y tagala , així com d’un facsímil en xinès de la mateixa obra, Doctrina christiana en letra y lengua China.

Des de la Biblioteca de Reserva celebrem aquestes visites, ja que suposen un enriquiment professional per a tots aquells que hi participem!

Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades i repositoris, Col·laboracions expertes, Manuscrits i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.