El web del grup de recerca Sciènca.cat de la UB: actualització i presència de la Biblioteca de Reserva del CRAI

Agraïm a Lluís Cifuentes Comamala, del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la UB, la col·laboració en el nostre bloc per redactar aquesta notícia.

Ell mateix és el director del projecte Sciencia.cat, i per tant, el millor referent perquè ens en faci la presentació.

El grup de recerca Sciència.cat, sobre medicina, ciència i tècnica en català i els seus contextos a l’Edat Mitjana i el Renaixement, ha renovat completament la seva presència a internet, al web del mateix nom. El web ofereix una presentació de la línia de recerca (en català i en anglès), una base de dades que classifica el material bàsic de recerca, constituït pel patrimoni català antic (presentació en català i en anglès), i uns materials complementaris (també en català i en anglès).

La base de dades, de publicació progressiva, és ara d’accés obert. Respon al nom de Sciència.cat DB, i classifica, de manera interrelacionada, les obres, els testimonis libraris de les obres (còdexs manuscrits i impresos antics), la bibliografia i les edicions modernes, els autors, traductors i altres individus relacionats amb les obres i els seus testimonis, els documents sobre les obres o els individus, i el vocabulari tècnic. La bibliografia no es limita a l’àmbit patrimonial català, sinó que inclou tot el seu context occidental en un ampli ventall de matèries de la ciència i la tècnica medievals i dels inicis de l’Edat Moderna en el doble vessant històric i filològic. El vocabulari tècnic es limita als lemes absents o mal representats als diccionaris històrics a l’abast. La informació que ofereix aquesta base de dades és en català i, de moment, només és possible interrogar-la en aquesta llengua.

La Biblioteca de Reserva del CRAI té una presència destacada a la base de dades, tant la seva col·lecció de manuscrits (mss. 4, 17, 59, 62, 68, 72, 75, 77, 82, 91, 102, 123, 148, 151, 239, 573, 585, 728 i 1986) com les d’incunables (inc. 258 i 490) i de primers impresos (07 CM-363).

Els materials complementaris inclouen uns articles pensats per a l’alta divulgació de la recerca (“Temes“, sota l’epígraf “Biblioteca digital”) i unes biobibliografies d’investigadors significatius en l’estudi del patrimoni medicocientífic català antic (“Homenatges“, sota “Actualitat”). De moment, hi ha disponibles temes sobre la difusió de la medicina i la veterinària en català, la veterinària medieval, la nigromància i la recepció d’aquestes matèries en la literatura. També es poden consultar les biobibliografies de Lluís Faraudo de Saint-Germain, Luis García Ballester i Josep Rodrigo Pertegàs.

Les seccions d'”Homenatges” i, en particular, “Temes”, estan obertes a la col·laboració externa. Aquesta última prioritza el patrimoni català, però també admet textos sobre tots els seus contextos.

El web és responsiu, per a facilitar-ne la consulta en tauletes i telèfons mòbils (excepte la base de dades).

Complementàriament, s’ha posat en marxa una pàgina de Facebook a l’adreça https://www.facebook.com/scienciacat/, que us convidem a seguir.

Des del CRAI Biblioteca de Reserva, anirem afegint als registres bibliogràfics del catàleg en línia els enllaços cap a la base de dades i la seva referència de les obres que es vagin incorporant a la base de dades de Sciencia.cat.

Lluís Cifuentes Comamala

Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades i repositoris, Col·laboracions expertes, Impresos, Incunables, Manuscrits, Suport a la recerca i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El web del grup de recerca Sciènca.cat de la UB: actualització i presència de la Biblioteca de Reserva del CRAI

  1. blocdelletres ha dit:

    Reblogged this on Bloc de Lletres and commented:
    “El grup de recerca Sciència.cat, sobre medicina, ciència i tècnica en català i els seus contextos a l’Edat Mitjana i el Renaixement, ha renovat completament la seva presència a internet, al web del mateix nom. El web ofereix una presentació de la línia de recerca (en català i en anglès), una base de dades que classifica el material bàsic de recerca, constituït pel patrimoni català antic (presentació en català i en anglès), i uns materials complementaris (també en català i en anglès).”

Els comentaris estan tancats.