La base de dades Marques d’impressors present en una conferència sobre llibres il·lustrats a la Marsh’s Library de Dublin

Els dies 24 i 25 del passat mes de maig a la Marsh’s Library de Dublin, dins el marc del projecte Iberian Books, es va celebrar la conferència “Typography, illustration and ornamentation in the Early Modern Iberian Book world”. El programa donava cabuda a una gran varietat de temes centrats en la il·lustració i decoració dels llibres impresos en l’àmbit hispànic.

La nostra participació es va centrar en la base de dades Marques d’impressors Donat que aquest any 2018 celebrem el seu 20è aniversari, vam creure que era una bona ocasió per donar-li més visibilitat. Després d’una breu introducció del CRAI Biblioteca de Reserva, es va fer una presentació de l’estructura de la base de dades, tot indicant els seus punts forts i febles. També es van presentar uns gràfics per poder copsar el seu abast, tant geogràfic -amb les xifres de les ciutats europees i espanyoles més representades-, com temporal.

A continuació, es van presentar els resultats obtinguts a partir de cerques a l’aplicació interna del catàleg per tal de mostrar l’ús de les marques d’impressors en els llibres impresos des de l’any 1501 al 1800. A partir de calcular la proporció de llibres amb marca en relació a la totalitat de llibres impresos a les diferents ciutats, europees i espanyoles, es va poder fer un panorama de les que utilitzen més aquest element il·lustratiu. En ser resultats fruit d’un catàleg concret, vam insistir que aquestes dades bibliomètriques no eren concloents, i que calia considerar-les com a punt de partida d’una línia de recerca que les analitzés i argumentés des de la perspectiva de la història del llibre.

Per últim es va fer un esbós d’una llista de propostes d’estudis entorn de les marques d’impressors, abordables des de perspectives geogràfiques i/o cronològiques concretes. Amb aquesta proposta, animem els estudiosos de llibre antic a que tinguin present la nostra col·lecció de llibres antics, la nostra base de dades i el nostre catàleg, ja que proporcionen un material preciós per aquest tipus de recerques.

Podeu llegir la ponència sencera en aquest enllaç al Dipòsit Digital de la UB.

En el marc de la Conferència, es van acollir els actes de llançament de la segona fase de l’Iberian Books, amb la incorporació dels llibres impresos des de l’any 1651 fins al 1700, així com del projecte Ornamento. Pel que fa a Iberian Books, té com a objectiu elaborar un catàleg dels llibres publicats a Espanya, Portugal i el Nou Món o fora d’aquests espais en castellà o portuguès durant el Segle d’Or (1472-1700). El portal actual encara mostra la base de dades antiga, i no serà fins al mes d’agost que es presentarà la nova versió amb les incorporacions de la segona meitat del segle XVII. Quant al projecte Ornamento, que recull les imatges de les xilografies presents en els llibres de la base de dades d’Iberian Books, s’espera que al mes de juny o juliol es faci pública la seva pàgina.

El nostre Facebook us mantindrà informats d’aquests dos interessants projectes quan es facin públics, on el CRAI Biblioteca de Reserva hi col·labora amb l’aportació dels seus registres bibliogràfics del catàleg i les seves digitalitzacions del BiPaDi.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Bases de dades i repositoris, Conferències, cursos i jornades, Marques d'impressors i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a La base de dades Marques d’impressors present en una conferència sobre llibres il·lustrats a la Marsh’s Library de Dublin

  1. Retroenllaç: 2018: Any Europeu del Patrimoni Cultural | Blog de Reserva

  2. Retroenllaç: Exposició Paradisini, marques tipogràfiques al jardí en commemoració dels 20 anys de l’inici de la base de dades Marques d’Impressors | Blog de Reserva

Els comentaris estan tancats.