La nostra proposta per a un estiu tòrrid i ensopidor: descobrir, admirar i explorar un recull de mapes antics

Les biblioteques patrimonials conserven alguns documents que, per un motiu o un altre, i a partir de la seva descoberta, reben una atenció sostinguda al llarg del temps, que augmenta progressivament el seu coneixement. És el cas d’un interessant atles factici format per 56 mapes del segle XVII, amb signatura topogràfica XVII-9029, que volem presentar-vos abans del nostre tancament estival, com una invitació a passejar per la geografia i la història d’altres territoris, en una època en què acostumem a entrar en contacte amb nous paratges, cultures i passats.

Llom de l’Atles factici amb signatura XVII-9029

L’interès del professor Agustín Hernando envers aquest recull ha provocat que les estampes que en formen part, ja descrites individualment el 2013 i amb les imatges disponibles a la col·lecció Material cartogràfic antic, a la Memòria Digital de Catalunya, s’hagin reunit en una única descripció, on properament es trobaran també en format digital i en la seqüència original.

Agustín Hernando va impartir classes d’història de la cartografia a la Universitat de Barcelona durant més de 30 anys, i és un usuari i col·laborador habitual del CRAI Biblioteca de Fons Antic. Ja fa temps està estudiant aquest volum factici, que era necessari presentar de forma unitària, atesa la seva peculiar composició.

En efecte, especialment concentrat en l’escenari europeu conseqüència de la Guerra dels Trenta Anys, hi existeixen diversos llocs de creació i publicació, encara que predominen França i els Països Baixos, i la seva composició -segons el Dr. Hernando- se situa a la dècada de 1670-1680. És, sens dubte, fruit dels interessos i gustos d’un col·leccionista particular contemporani o quasi, que tal vegada en el futur podrem identificar. Procedeix del Convent de Santa Caterina de Barcelona i al llom es llegeix “Abbaville mape mundi”, títol corresponent al primer dels mapes, mentre que al final inclou un sumari manuscrit grosso modo dels documents 1 a 17.

Bonacina, Cesare Agostino. Noua totius Hispaniae descriptio. [Milà?, 1649?] XVII-9029-6

Actualment, ja disposem al Dipòsit Digital de la UB de l’aprofundit treball del professor Hernando sobre un rar document del recull, l’única còpia coneguda de la Noua totius Hispaniae descriptio, de Cesare Agostino Bonacina, amb un estudi de les circumstàncies que van propiciar la seva existència, al centre de les quals se situa el viatge que va fer Marianna d’Àustria des de Viena fins a Madrid, abans de contraure matrimoni amb Felip IV.

Us recomanem la lectura d’aquest text, que de ben segur resultarà apassionant a qui s’interessa per la història i la geografia, a l’espera d’altres resultats de la investigació del Dr. Hernando sobre l’atles, a la vegada que us desitgem unes bones vacances. El CRAI Biblioteca de Fons Antic, torna a obrir el proper 22 d’agost amb l’horari d’estiu només de matí, i retornem al nostre horari habitual de 8.30 a 20.30 el 5 de setembre.

Aquesta entrada s'ha publicat en Antics posseïdors, Col·laboracions expertes, Impresos, Publicacions dels nostres usuaris i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.